MAMMUT   BUDAGYÖNGYE   WESTEND
 

A Herendi Porcelánmanufaktúra egyik legismertebb mintája a Rothschild-minta, amely nevét a legendás gazdagságú, hírneves bankárcsaládról kapta. Színpompás tollazatú, egzotikus madarak paradicsommadarak, pávák, fajdok, kacsák, darvak és kakasok naturalisztikusan megfestett képeivel a kínaiak és japánok is szívesen díszítették porcelánjaikat. A kínai manufaktúrák különösen a 17. század közepétôl a 18. század végéig alkalmazták gyakorta e díszítményt.

  • image
  • image
  • image
 

 A gyüjtők kedvencei a számtalan szinben méretben és formában készülő pikkelyes festésű VIEUX márkajelű állatfigurák, de ma is megvásárolhatóak az 1900-as évek óta készülő figurák, mint a Déryné, vagy a „Táncoló magyar legény„.

Ez pedig már a Viktória (VBO) minta, amellyel a gyártulajdonos Fischer Mór óriási sikert aratott az 1851-ben megrendezett Londoni Világkiállításon. Ezen a kiállításon rendelte meg Viktória királynő a kínai hatás alatt született - lepkés, virágos mintájú - készletet, amely azóta Viktória néven, a legkedveltebb Herendi minták közé tartozik. A stilizált virágokból és lepkékből álló minta hűen fejezi ki a Herendi motívumok színpompáját és dekoratív hatást kedvelő festészeti irányzatát, de ugyanakkor stílusalakító készségét is. A sok egyéni Herendi invencióval gazdagított minta szinte teljesen magyaros benyomást kelt.